![](/media/lib/256/n-matwy-zwyczajne-936eeb07b1bff6be6150164f4cfa3273.jpg)
Atrament mątw pomaga zwalczać nowotwory
22 lipca 2019, 12:36Chińscy naukowcy donoszą, że atrament mątw zawiera nanocząstki, które znacząco hamują rozwój guzów nowotworowych u myszy. Nanocząstki te składają się głównie z melaniny oraz aminokwasów, monosacharydów i metali.
![](/media/lib/356/n-camci-unal-ccb52b0f3841ddd66700af1330fd7504.jpg)
Skorupki jaj mogą pomóc we wzroście i gojeniu kości
9 lipca 2019, 09:57Skorupki jaj mogą wspomóc wzrost nowych, wytrzymałych kości do procedur medycznych. Pewnego dnia technika opracowana przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts w Lowell przyda się do naprawy kości u pacjentów z urazami związanymi ze starzeniem, walką, wypadkami, nowotworami oraz innymi chorobami.
![](/media/lib/354/n-pachystruthio-dmanisensis-c5209b2a8ceefa2d52c89bd7447f3043.jpg)
Europa także miała swojego gigantycznego ptaka
27 czerwca 2019, 10:22Przypadkowe odkrycie w krymskiej jaskini pokazuje, że ok. 1,5-2 mln lat temu w Europie żyły jedne z największych znanych ptaków. Wcześniej naukowcy sądzili, że gigantyzm u ptaków występował tylko na Madagaskarze, Nowej Zelandii czy w Australii.
![](/media/lib/354/n-zguba-c59b02839ba9762b1892f03896e7908a.jpg)
Polacy jednym z najuczciwszych narodów świata
24 czerwca 2019, 11:03Im więcej pieniędzy jest w zgubionym portfelu, z tym większym prawdopodobieństwem znalazca odda go właścicielowi – takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetów w Zurichu, Michigan i Utah.
![](/media/lib/353/n-tinnitus-113245d16289ae774a1684a35048a519.jpg)
Lecząc stan zapalny w mózgu, najprawdopodobniej można zlikwidować szumy uszne
19 czerwca 2019, 05:31Zmniejszanie zapalenia mózgu może pomóc w leczeniu szumów usznych (tinnitus auris) oraz innych zaburzeń powiązanych z utratą słuchu - przekonuje zespół Shaowena Bao z Uniwersytetu Arizony.
![](/media/lib/109/n-zator-e0e5a3f11e6ab55a2c36173dbad48838.jpg)
Obniżenie poziomu cholesterolu nie wystarczy, by wpłynąć na nadaktywność układu odpornościowego
14 czerwca 2019, 09:46Hipercholesterolemia, podwyższony ponad normę poziom cholesterolu w osoczu, to ważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia. Co ważne, u niektórych pacjentów, mimo terapii statynami, nadal rozwijają się choroby sercowo-naczyniowe. Obecnie wiadomo, że w etiologii miażdżycy istotną rolę odgrywa nie tylko sam cholesterol, ale i układ odpornościowy. Jak jednak wygląda interakcja tych czynników, nadal nie ustalono.
![Anhanguera piscator, jeden z pterodaktyli](/media/lib/353/n-anhanguera_piscator_jconway-f8d1ef4cc9ff36f43cf6e7a69e1c6e1c.jpg)
Pterodaktyle umiały latać od urodzenia. Oprócz nich nikt nie opanował tej sztuki
13 czerwca 2019, 10:12Pterodaktyle umiały latać od urodzenia. To bardzo ważne odkrycie, bo nauce nic nie wiadomo o żadnych innych współczesnych czy znanych z zapisu kopalnego kręgowcach, które również posiadałyby tę umiejętność.
![© azrainman](/media/lib/109/n-1199723054_316424-ae4528875c500b68a83fe8a596afae11.jpeg)
Zostało 21 lat do katastrofy. Australijski raport klimatyczny to dzwonek alarmowy
11 czerwca 2019, 06:41Nawet przy dość optymistycznym scenariuszu rozwoju sytuacji klimatycznej, ludzkość może w ciągu najbliższych dziesięcioleci czekać poważny kryzys. Australijski think-tank Breakthrough - National Centre for Climate Restoration, opierając się na badaniach naukowych, m.in. na opublikowanej w PNAS pracy „Well below 2 C: Mitigation strategies for avoiding dangerous to catastrophic climate changes”, zarysował bardzo prawdopodobny scenariusz tego, co czeka nas już w ciągu kilku dekad.
![](/media/lib/344/n-owoce-i-warzywa-684723b6d66b64e13714246878e41a71.jpg)
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.
![](/media/lib/103/n-surowe-mieso-99a4ca88efcf6c49cb40f5510d4b2194.jpg)
Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone
5 czerwca 2019, 09:45Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.